Ik ben Nico Drost uit Veenendaal , naast mijn drukke baan als installateur maak ik in mijn vrije tijd muziek op de trekharmonica.

Zo sta je bij een shantykoor te kijken en denk je wat een sfeer wat een muziek,dan trekt een muzikant met een klein houten kastje de volle aandacht.

Wat is dat voor een instrument? het lijkt op een accordeon maar alleen met veel minder knopjes.

Na wat speurwerk blijkt zoiets diatonische accordeon te heten in de volksmond vaak een trekzak of trekharmonica genoemd.

Het ziet er komisch uit is klein en het klinkt erg vrolijk maar soms ook melancholiek,mijn eerste gedachte is dat wil ik ook kunnen bespelen.

In 2009 een eenvoudige trekharmonica gekocht het spelen kon beginnen,nou geluid kwam er wel uit maar niet iets waar de buren vrolijk van worden .....zelfstudie mislukt dus.

Dat moet dus  anders muziek maken is leren,dat wordt zoeken naar een leermeester(es).

Via een prikbordbriefje in de supermarkt wordt ik uitgenodigd bij Marjan Boonstra in Oudega-sw (Friesland).

Aan de keukentafel  leerde ik op zaterdagmorgen in een paar weken de eerste stappen trekzak spelen.

Marjan wist mij al heel snel de pletwals bij te brengen de eerste stapjes zijn gezet,mijn vingers dansen vaak nog ongecontroleerd over de kleine knopjes maar het begint te klinken als muziek en ik kan niet meer terug dit is geweldig!

 

Na twee zomers les in het mooie Friesland komt de gelegenheid om bij muziekschool de Muzen in Veenendaal lessen op de trekzak te volgen,dat is een mooi stukje dichterbij.

Van 2011 tot 2017 heb ik om de week een half uur les bij Hans Van Schuppen.

Een zeer bekende accordeonist die uit alles wat een balg heeft muziek tevoorschijn tovert.

Met ingang van september 2017 vervolg ik mijn lessen bij de TrekzakAcademie-Nieuwegein op Museumwerf Vreeswijk onder leiding van Wouter Kuyper.

Ben Huisman uit Ede leert mij de specifieke harmonica eigenaardigheden.

Ben heeft veel ervaring op dit gebied hij speelt onder andere Bas-Trekharmonica en is muzikant  bij shantykoor het roer om in Barneveld en  bij  Captain Haddock and his crew.

 

Vanaf 2009 ben ik dus een trotse bezitter van een mooie oude hohner harmonica jaren 20 vorige eeuw een houten tweerijer c-f gestemd met een warme klank en dito uitstraling.

Sinds mei 2017 bezit ik nu ook een drierijer van hohner ook weer een oudje van dezelfde leeftijd  alleen g-c-f gestemd weer een nieuwe uitdaging erbij gekregen.

Het muziek maken gaat me steeds beter af het wordt als maar leuker. We raken nooit uitgeleerd het wordt alleen maar een verlangen naar nog meer muzikale gezelligheid.

Sinds 2019 spelen we bij de Maritieme Folkband "Captain Haddock and his crew"

De eerste openbare optredens zijn reeds een feit geworden zo gaan we langzaam maar zeker van luisteren naar beluisterd worden.